Posted in IT, Scripting

Crearea unui script in Batch

După cum am arătat în articolele anterioare, automatizarea anumitor operaţiuni poate fi realizată prin scrierea de scripturi. Pentru a crea un script, avem nevoie de o aplicaţie care să permită afişarea formatată a codului sursă scris. Eu folosesc Notepad++, am arătat într-unul dintre artocolele anterioare cum se poate instala.

Pentru crearea unui script, vom deschide Notepad++ şi vom selecta din meniul Language opţiunea Batch:
01

Apoi vom scrie @ECHO OFF. Această linie permite ascunderea mesajelor afişate în linia de comandă a Command Prompt-ului. Pentru a permite reafişarea mesajelor, se foloseşte ECHO ON.
Pentru ştergerea a tot ceea ce s-a afişat precedent, se foloseşte CLS.
Pentru afişarea unui text, se foloseşte ECHO urmat de textul respectiv.
Pentru a face o pauză în execuţia scriptului până la apăsarea unei taste, se foloseşte comanda PAUSE.
Pentru a terminarea scriptului, se foloseşte comanda EXIT:

02

Vom salva scriptul cu un nume sugestiv – hello world şi cu extensia BAT:
03

În momentul lansării scriptului – prin dublu click pe el – se va deschide fereastra de mai jos care afişează textul Hello world! până când vom apăsa o tastă:
04

Prezint un alt script pentru citirea/afişarea parametrilor. Prezint comenzile noi:
SET /P C=Introduceti un text:, care va cere introducerea unui text, care va fi atribuit variabilei C, care poate fi refolosită în alte comenzi ulterioare.
Pentru a afişa variabila C o vom folosi încadrată de două “%”, astfel: %C%:
05

În momentul lansării scriptului, după introducerea textului Oricât de jos ar cădea euro, apleacă-te şi ia-l! va fi afişat din nou până la apăsarea unei taste, aşa cum am dorit:
06

Pentru luarea unor decizii în funcţie de un parametru introdus, vom folosi IF ‘%C%’==’1’ GOTO 1, decizie care este luată (salt la eticheta 1) dacă variabila C este egală cu 1. Eticheta la care se va face saltul are forma :1 (adică numele acesteia, precedat de “:”). Pentru saltul necondiţionat la o eticheta, se scrie pur şi simplu că se doreşte saltul astfel: goto 0:
07

Scriptul lansat în execuţie, cu alegerea opţiunii 2:
08

Pentru repetarea unei comenzi, se poate folosi comanda FOR /L %%I IN (5,1,10)DO, unde parametrul /L este folosit pentru iterare , I este indexul cu care se  repetă ciclul de la 5 la 10 cu pasul 1. Comanda repetată aleasă de mine este afişarea indexului I şi anume ECHO Suntem la ciclul %%I:
09

Se poate vedea scriptul lansat, afişând paşii efectuaţi, cum indexul de ciclu a avut pe rând valorile 5, 6, 7, 8, 9 şi 10:
10

Pentru lansarea unei aplicaţii, se scrie simplu numele acestuia: MSPAINT.EXE:
11

Scriptul lansat, cu alegerea lansării PAINT:
12

This is it!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.