Home > IT, Linux > Instalarea/dezinstalarea din terminal a unui program de creare pagini web in Linux

Instalarea/dezinstalarea din terminal a unui program de creare pagini web in Linux

Kompozer este o aplicație ce permite crearea de pagini web. Este disponibil atât sub Windows cât și sub Linux. Am mai prezentat într-un articol precedent modalitatea de instalare și utilizare sub Windows. După ce am arătat în multe articole posibilitatea de instalare sub Ubuntu de noi programe din Ubuntu Software Center, voi descrie în prezentul articol modalitatea de instalare și dezinstalare a unui program (Kompozer) din terminal. Aceasta este lansată din meniul Applications – Accesories – Terminal:

01

Se va scrie comanda sudo apt-get install kompozer. Cuvântul cheie sudo permite lansarea comenzii cu drept extins de acces de către utilizatorul conectat. APT (Advanced Packaging Tool) este o colecţie de programe şi scripturi care permite instalarea/dezinstalarea/managementul de aplicații, furnizând totodată sistemului informații despre programele instalate. Programul apt-get foloseşte o bază de date când instalează pachetele pentru a rezolva toate dependinţele şi prin aceasta poate garanta că pachetele instalate vor lucra. Furnizându-i parametrul install programul permite descărcarea de pe internet a pachetelor necesare aplicației dorite a fi instalate. Pachetul ce se dorește a fi instalat este furnizat la sfârșitul comenzii. În exemplul de față se dorește instalarea aplicației kompozer:

02

Este posibil să fie cerută parola la lansarea comenzii și să apară un mesaj de confirmare a instalării (se va apăsa tasta Y urmată de Enter). Aplicația poate fi lansată din consolă după ce a fost instalată prin comanda kompozer urmată de Enter:

03

Aplicația va fi lansată și poate fi utilizată:

04

Pentru îndepărtarea aplicației, tot din terminal, se poate utiliza comanda sudo apt-get remove kompozer, singura diferență față de instalare fiind utilizarea cuvântului cheie remove în loc de install:

05

Advertisements
  1. 2010/09/01 at 1:29 pm

    hi there hows it going

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: