Home > IT, Linux > Scrierea cu diacritice in Linux

Scrierea cu diacritice in Linux

În zilele noastre, informatica a pătruns din ce în ce mai mult în toate domeniile. Linux-ul gratuit, după părerea mea, câștigă teren în fața Windows-ului și a aplicațiilor sale costisitoare. Unul dintre domeniile în care poate fi utilizat foarte mult este tehnoredactarea. De ce aș avea nevoie de Windows de exemplu ca să scriu un articol pe un blog? Acest lucru se poate realiza fără nici un fel de cost dintr-un sisteme de operare bazat pe Linux. Și pentru că doresc a fi foarte corect în exprimare, trebuie să scriu neapărat cu diacritice. În Ubuntu, există posibilitatea de activare a tastaturii românești din meniul System – Preferences – Keyboard:

01

În aplicația Keyboard Preferences ce se va deschide, se schimbă tab-ul Layouts:

02

Se selectează butonul Add pentru a adăuga altă machetă de tastatură pe lângă cea existentă, USA:

03

Se alege pentru câmpul Country – țara Romania și pentru Variants – varianta Romania Standard, apoi se selectează butonul Add:

04

Acum se poate verifica existența celor două machete, USA și Romania Standard și se poate accesa secțiunea Options sau se poate închide Keyboard Preferences selectând butonul Close:

05

Pentru a se activa combinația de taste Left Alt+Shift pentru comutarea între machetele pentru tastatura Romania Standard și USA, se va marca Alt+Shift din Key(s) to change layout:

07

Pentru comutarea între machetele de tastatură, se face click pe pictograma ce a apărut în bara de meniu superioară (Rou și USA). Totodată se poate comuta între machete prin combinația de taste Left Alt+Shift. Odată activată tastatura românească, se poate scrie cu diacritice astfel: ă = [, î = ], â = \, ș = ;, ț = ‘, Ă = {, Î = }, Â = |, Ș = :, Ț = :

06

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: