Home > IT, Utilizare > Crearea unei aplicatii in Lazarus

Crearea unei aplicatii in Lazarus

Lazarus este un limbaj de programare care are la baza Free Pascal. Permite crearea de programe pentru variate sisteme de operare (Windows, Linux, OS/2 s.a.), iar codul sursa este similar cu Delphi. Realizarea unei aplicatii începe prin crearea unui proiect nou din meniul File – New… – Application. Implicit, Lazarus va crea o fereastra Form1:

19

Pentru a adauga componente în fereastra activa (Form1) se alege din bara de obiecte tipul de obiect dorit. Pentru adaugarea unui buton se face click pe pictograma TButton din bara de obiecte, apoi click în fereastra activa, în locatia unde se doreste a se adauga butonul. Acesta poate fi redimensionat, i se poate schimba textul de pe el, se poate muta în alta pozitia an fereastra si i se pot schimba si alte proprietati:
21

Dupa ce adaugam mai multe componente si aranjam pozitia, dimensiunea si textul afisat, vom avea fereastra activa ca în imaginea de mai jos:
22

Pentru adaugarea unui eveniment unui obiect, se selecteaza în loc de tab-ul Properties tab-ul Events, apoi se face dublu-click pe evenimentul dorit. Sau se face dublu-click pe respectivul obiect pentru a crea evenimentul implicit pentru obiectul în cauza. Pentru TButton acesta este Click (“TForm1.Button15Click(Sender:TObject)“):
23

Se scrie codul sursa pentru evenimentul atasat fiecarui obiect. În exemplul de fata adaug în textul afisat de obiectul Edit1 textul pe care deja îl detine Edit1.Text si textul atasat butonului apasat (“1”, “2”, s.a.m.d.):

procedure TForm1.Button1Click(Sender:TObject);
begin
Edit1.Text:=Edit1.Text+’1′;
end;

Pentru salvarea proiectului, accesam meniul File comanda Save All…:

24

Dupa ce se alege locatia (recomand crearea unui director pentru fiecare proiect în parte) si se precizeaza numele fisierelor din proiect (Unit1.pas, eventual Unit2.pas s.a.):
25

Se recomanda convertirea literelor în litere mici pentru evitarea aparitiei de probleme la compilarea pe alte sisteme de fisiere care permit diferentierea literelor mari de cele mici în numele de fisiere:
26

În final se da numele proiectului project1.lpi:
27

Pentru a putea depana si/sau executa programul proaspat creat, se acceseaza meniul Run, comanda Run:
28

Daca codul sursa este scris corect, aplicatia va fi lansata si se poate testa functionalitatea acesteia:
29

Advertisements
Categories: IT, Utilizare
 1. 2010/04/23 at 4:26 am

  Exact cum banuiam … Pascal e limbaj de programare cele mentionate de tine sunt IDE-uri .
  (see: Lazarus is a cross platform visual IDE which provides a Delphi-mimic development environment for Pascal and Object Pascal developers. from wikipedia) .

 2. Andrei
  2012/01/14 at 12:42 am

  Ma bucur ca a observat cineva greseala des intalnita la incepatori si anume de a confunda un limbaj de programare cu un IDE sau un IDE cu un compilator.
  Venind aici dupa ce am citit evolutia detinatorului blogului, ma intreb cat de corecte sunt informatiile de aici

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: